HomeOver onsNieuwsBosch Beton breidt betoncentrale opnieuw uit met geavanceerde technologie

Bosch Beton breidt betoncentrale opnieuw uit met geavanceerde technologie

Onlangs hebben we een indrukwekkende mijlpaal bereikt met de tweede uitbreiding van onze betonbereidingsinstallatie. Dankzij deze uitbreiding is het nu mogelijk om uiterst nauwkeurig zelfverdichtend (cementarm- en toekomstig zelfs cementvrij-) beton te produceren. Deze innovatie is het resultaat van intensief onderzoek door onze betontechnologen en het gebruik van speciale recyclingmaterialen, fijnmaterialen en pré-mixen.

Gerard van den Bosch - CEO Bosch Beton
Gerard van den Bosch
co-CEO

‘We zien steeds meer klanten en opdrachtgevers die projectmatig willen gaan sturen op CO2 aandeel door middel van cementreductie en de toepassing van recyclematerialen. Zeker in grote projecten en bij verplicht duurzaam aanbesteden kan hiermee het verschil gemaakt gaan worden. Iets wat ook in het verlengde ligt van de CSRD-verslaglegging die op ons afkomt. Hierin willen we onze klanten maximaal kunnen faciliteren, en dat maken we met deze uitbreidingsinvestering ook mogelijk.’

Verbouwing

De productie van duurzaam (cementvrij) beton vereiste aanzienlijke aanpassingen aan de bestaande installatie. Zo hebben we zes nieuwe toeslagstoffenbunkers toegevoegd, de bestaande bunkervulinstallatie uitgebreid en extra doseer- en weegunits geplaatst. Voor de verwerking van fijnmaterialen hebben we bovendien drie extra silo’s geïnstalleerd, compleet met bijbehorende vulleidingen, schroeflijnen en weegapparatuur. Bij deze uitbreidingen was de firma Bincx B.V. verantwoordelijk voor de bouw en aanleg van de ondersteunende staalconstructie. Dit was een uitdagende klus vanwege de beperkte ruimte en strakke planning. Ondanks de uitbreidingsverbouwing wilden we namelijk door kunnen produceren, wat op 1,5 dag na ook gelukt is!

Toekomstvisie

De dubbele 6 kuub mengcentrale beschikt nu over een interne opslagcapaciteit van 15 silo’s en 12 bunkers, met ruimte voor uitbreiding naar 17 silo’s. Hiermee behoort onze centrale voor prefab betonelementen tot een van de grootste in Nederland. Dit stelt ons in staat om aan de groeiende vraag van onze klanten te voldoen, vooral met het oog op de lancering van ons 5-stappenplan ‘Onderweg naar een cementvrije generatie’ vorig jaar. Nu zijn onze klanten in staat om hun eigen mengsel te kiezen of samen te stellen, waardoor ze hun cementaandeel en CO2-uitstoot kunnen bepalen. Samen met partner UBO Engineering werkt Bosch Beton stap voor stap aan een unieke betonbereidingsinstallatie die geschikt is voor de productie van duurzame (cementvrije) betonsamenstellingen. Dit alles valt onder onze visie en klantenbelofte: ‘building a solid future’.